Čínsky prezident Chu na Slovensku: Obchod a protesty

PREDMET: ČÍNSKY PREZIDENT CHU NA SLOVENSKU: OBCHOD A PROTESTY

BRATISLAVA 00000298 001.2 Z 002

UTAJEIL: Susan M. Ball

Dôvod: 1.4 (b)

1. (C) Obsah. Čínsky prezident Chu Ťin-tcha navštívil Slovensko 18-19 júna. Kým slovenská vláda považuje jeho návštevu za úspech, pretože to potvrdilo rešpekt a pozornosť Číny voči Slovensku “ako dôležitej krajiny EÚ” a vytvorilo zmluvné vzťahy medzi slovenskými a čínskymi spoločnosťami, v hodnote 75,5 milióna eur, mediálne pokrytie udalosti bolo zamerané na krátke, násilné stretnutie slovenských ľudskoprávnych aktivistov a neidentifikovaných čínskych “mužov v čiernom”, ktorí mali vysielačky a ako sa neskôr ukázalo oficiálne identifikačné odznaky. V zákulisí nám bolo povedané, že minister zahraničných vecí Lajčák spomenul tému ľudských práv s jeho čínskym náprotivkom, ale premiér Fico a prezident Gašparovič nie. Podľa kontaktov z ministerstva zahraničných vecí, premiér Fico môže vycestovať do Pekingu v budúcom roku, aby podpísal dohodu o medzivládnej spolupráci. Koniec Zhrnutia.

PODNIKANIE: AKO S RUSKOM, TAK S ČÍNOU

2. (C) Jan Bóry, nový riaditeľ MZV 7. územnej sekcie (pokrývajúcej väčšinu Ázie), 26. júna informoval zahraničných diplomatov o výsledkoch návštevy. Podľa Bóryho pemiér Fico uviedol slovensko-ruské vzťahy ako príklad, dúfajúc, že slovensko-čínske vzťahy by mohli nadobudnúť podobný charakter. Fico obhajoval vysokú úroveň politickej angažovanosti v starostlivosti o tento vzťah a poukázal na plánované širokorozchodné železničné spojenie medzi slovensko-ukrajinskou hranicou a Viedňou ako príklad projektu, ktorý by neexistoval, pokiaľ by sa na tom osobne nepodieľal on a ruský prezident Putin. Fico a Chu sa dohodli o zúčtovaní pre ich personál prostredníctvom rozvoja niekoľkých konceptov pre podobné veľké projekty, na ktorých môžu Slovensko a Čína spolupracovať. Ficov bezprostredný návrh bola účasť Slovenska na trilaterálnom projekte v Afrike, s využitím finančných prostriedkov zo Slovenského medzinárodného fondu pre rozvoj, SlovakAid. Chu navrhol, že slovenské firmy by sa mohli podieľať na výstavbe nových reaktorov v provincii Ťiang-su.

3. (C)

Prezident Chu s prezidentom Gašparovičom prezentoval Slovákom štvorbodový program ako základ medzivládnej dohody zameranej na posilnenie bilaterálnych vzťahov. Bóry priznal, že Slováci mali problémy s prekladom dokumentu z čínštiny a že zamestnanci MZV pracovali cez noc, aby boli schopní presne preložiť to, čo bolo navrhované. Jeden bod, ktorý slovenská strana spočiatku porozumela ako „spoluprácu v humanitárnej oblasti“, vyvolal zvláštne nejasnosti. MZV nakoniec uviedlo že Číňania navrhovali vzdelávacie výmeny. Na koniec Bóry poznamenal, že zvýšenie hospodárskeho obchodu a investícií boli jediné záležitosti, ktorými sa zaoberali.

4. (C) Čínska delegácia ponúkla nové čínske investície v slovenských projektoch infraštruktúry, cestovného ruchu, kúpeľníctva a minerálnych vôd a navrhla, že slovenské firmy by mohli ponúknuť Číne „know-how“ vo veciach týkajúcich sa jadrovej technológie, ťažobného a energetického manažmentu. Bóry uviedol, že čínska delegácia má obzvlášť záujem o výstavbu diaľnic na Slovensku. Podľa Bóryho začiatkom tohto roka Čínania ponúkli vybudovanie úseku slovenských diaľnic pod Public Private Partnership (PPP)/ verejno súkromnou partnerskou dohodou, využitím čínskeho kapitálu, materiálu, a pracovnej sily. “Mimo záznamu,” Bóry povedal, že dohoda sa rozpadla, pretože “jeden z vládnych sponzorov – a myslím, že všetci viete, koho mám na mysli”, bol znepokojený možnosťou straty zmluvy na dodávky betónu. Bóry potvrdil, že otáznym sponzorom bol Juraj Široký, bývalý a počas komunistickej éry spravodajský dôstojník, o ktorom sa predpokladalo že je hlavným vlastníkom slovenskej stavebnej firmy Váhostav a o ktorom bolo taktiež známe, že má blízko k premiérovi.

ZASADNUTIE MINISTROV ZAHRANIČNÝCH VECÍ

5. (C) Bóry uviedol, že slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák spomenul tému ľudských práv počas súkromného stretnutia s jeho čínskym náprotivkom, ale zdôraznil, že taká malá krajina ako Slovensko sa nebude snažiť tlačiť na Čínu, ale radšej ponúkne dialóg. Avšak hlavnou témou stretnutia ministrov zahraničných vecí bola Severná Kórea a rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN 1718. Bóry oznámil, že čínsky minister zahraničných vecí bol výrazne proti jadrovo vyzbrojenej Severnej Kórei, a zopakoval snahu svojej krajiny vidieť rezolúcie OSN 1718 vykonané a uplatnené. Čínsky minister zahraničných vecí sa údajne sťažoval na nové slovenské vízové požiadavky pre držiteľov oficiálnych čínskych cestovných pasov. Bóry povedal, že minister zahraničných vecí Lajčák vyjadril poľutovanie, pripisujúc dané zmeny k požiadavkám Schengenskej zmluvy. Opäť “mimo záznam,” Bóry dodal, že skutočným problémom je fakt, že Čínska ľudová republika vydáva úradné pasy taktiež úradníkom v štátnych podnikoch “ktoré zahŕňajú takmer každého čínskeho cestujúceho.”

ČÍNSKI „MUŽI V ČIERNOM“

6.(SBU) Slovenské médiá, opozícia a väčšina mimovládnych organizácií venovali najviac pozornosti veciam, ktoré neboli otvorene prediskutované: stav ľudských práv v Číne a tomu, či sa slovenská polícia podvolila čínskym bezpečnostným zložkám porušujúcich práva slovenských demonštrantov. Počas druhého dňa návštevy prezidenta Chu v slovenských médiách dominovali kritické správy o tom, ako sa slovenská polícia postavila ku konfrontácií medzi ľudskoprávnymi aktivistami a čínskymi „mužmi v čiernom“, ktorí údajne spolupracovali s políciou. Niekoľko takých mužov, ktorí mali na sebe oficiálne vyzerajúce odznaky a sofistikované dvojsmerné vysielačky, je možné identifikovať na videozáznamoch uverejnených na internete.

7. (SBU) Slovenský dôstojník na videozázname povedal Poloff – čínski muži boli s oficiálnou delegáciou a boli nedotknuteľní, nakoľko mali všetci imunitu a výsady. Dôstojník poukázal konkrétne na jedného čínskeho muža, ktorého polícia chcela zadržať, ale nemohla, nakoľko bol akreditovaný čínskym veľvyslanectvom v Bratislave. Minister vnútra Kaliňák povedal, že ho pobavila špekulácia o tom, že títo muži boli čínski agenti a polícia s nimi nespolupracovala. Neskôr Kaliňák uznal, že mohlo ísť o diplomatov akreditovaných do susedných krajín, ktoto vysvetlenie vyvolalo ešte viac otázok. Keď Parlamentný výbor pre ľudské práva povolal ministra vnútra diskutovať o probléme, zasadnutie muselo byť zrušené, pretože sa na stretnutie nedostavili žiadni koaliční poslanci.

Záver a komentár.

8. (C) Prezident Chu rozšíril svoje pozvanie na návštevu Číny

v budúcom roku pre všetkých slovenských najvyšších ústavných činiteľov (prezident, hovorca parlamentu, premiér a minister zahraničných vecí). Úradníci ministerstva zahraničných vecí sa dohadujú na tom, že premiér Fico prijme ponuku a medzivládna dohoda bude podpísaná počas jeho návštevy.

Komentár: Po návšteve prezidenta Chu na Slovensku nasledovala dvojdňová zastávka v Rusku, ale zdalo sa, že dokonca niektorí najvyšší slovenskí diplomati boli prekvapení, že k nej vôbec došlo. V skutočnosti krátko

po tejto návšteve sa námestníčka ministra zahraničných vecí Štrofová zdôverila, že počas svojej poslednej návštevy v Pekingu rozšírila pozvanie svojmu náprotivkovi. Ako Štrofová povedala, výsmešne sa zasmial a dodal, že “nenavštívime Paríž ani Berlín, prečo by sme mali navštíviť Bratislavu?“ Bude zaujímavé sledovať, či sa diskutovaná medzisektorová spolupráca a investície odštartujú zmysluplným spôsobom. Diskusia o úzkej spolupráci v prípade slovensko-ruských vzťahov, teda modeli, ktorý uviedol Fico, zatiaľ nebola podporená číslami.

Koniec komentár.

BALL

Aj tento text môžete čítať vďaka odvahe Bradley Manninga, ktorý tieto depeše odovzdal Julianovi Assangeovi z Wikileaks. Viac info tu. Manning je za to, že povedal pravdu o zločinoch, korupcii, pokrytectve a porušovaní ľudských práv americkou vládou a armádou už tri roky vo väzení. Stále čaká na súd, hrozí mu doživotie. Podpíšte petíciu za jeho prepustenie: http://www.changenet.sk/?section=kampane&x=701222