Predstaviteľ KDH obvinený zo sprenevery, Dzurinda zo zneužívania SIS a spolupráce s Mečiarom

PREDMET: Dumanie KDH počas letnej uhorkovej sezóny

Utajil: Zástupca veľvyslanca N. Thayer z dôvôdu 1.4 (b).

1. (C) Zhrnutie / Úvod: Tradičná slovenská letná dovolenková “uhorková sezóna” poskytuje čas pre uvoľnenejšie stretnutia a hlboké premýšľanie. Poloffs sa nedávno stretli s Michalom Dyttertom, hovorcom Pavla Hrušovského, ktorý je predsedom parlamentu a Kresťansko Demokratického Hnutia (KDH). Otvorene popísal konflikt medzi tvrdo konzervatívnym ministrom vnútra Vladimírom Palkom a umiernenejšou katolíckou politikou Hrušovského. Hovoril tiež o vnútorných problémoch KDH, ako je riešenie skorumpovaných členov hnutia a rozdielmi medzi Bratislavou a ostatnými regiónmi v rámci hnutia. Ďalej nasledujú Dyttertove zamyslenia nad slovenskou politickou scénou a budúcnosťou KDH. Koniec zhrnutia.

Dohody vládnej koalície
————————-

2. (C) Zdá sa, že Aliancia Nového Občana (ANO) má veľa vnútorných problémov a jej líder Pavol Rusko sa strane nevenuje, pretože ako Minister Hospodárstva je zaneprázdnený výrobňou Hyundai / KIA a inými ekonomickými otázkami. Nastal konflikt medzi poslancami parlamentu Jozefom Heribanom a Evou Černou ohľadom volieb EÚ. (Poznámka: Černá to potvrdzuje. Poslanec Jozef Banáš tiež vystúpil z ANO kvôli Heribanovým ambíciám.) Je pravdepodobné že ANO sa zlúči so Slovenskou Demokratickou a Kresťanskou Úniou (SDKU) premiéra Mikuláša Dzurindu najpravdepodobnejšie ešte pred koncom tohto volebného obdobia. Niektorí poslanci ANO môžu vstúpiť do iných strán.

3. (C) SDKU sa pokúšala osloviť nezávislých poslancov parlamentu, zatiaľ úspešne. Dyttert si je celkom istý, že vládnuca koalícia vydrží do konca volebného obdobia.

4. (C) Strana Maďarskej Koalície (SMK) a KDH sú na Slovensku jediné stabilné strany s hodnotami. SMK nastoľuje témy, ktoré sú citlivé pre ostatných politikov, ktorí sú ostražití voči maďarským autonómnym alebo územným ašpiráciám. Pokiaľ bude SMK schopné udržať tieto témy pod kontrolou a SMK a KDH sa zvládnu navzájom nedráždiť, spolupráca s SMK v budúcej vláde by bola možná. Vyjadril sa aj na adresu podpredsedu vlády pre európsku integráciu a menšiny, Pála Csákyho, ktorý v poslednom čase nič nerobil. Nemá žiadnich spojencov v prezídiu SMK ale má ľudovú podporu v regiónoch. Avšak predseda SMK Béla Bugár je rozumný a populárny politik.

KDH a ich budúca politika
————————-

5. (C) KDH tiež zažíva vnútorné napätie. Hrušovského vedúca pozícia je istá a budúci rok bude znovuzvolený na ďalšie obdobie. Dyttert si nemyslí, že Palko je Hrušovskému skutočnou hrozbou, pretože je príliš radikálny a nemá dostatok podpory v regiónoch. Palko má často radikálne vyjadrenia, ktoré ale nekonzultuje s výborom alebo vedením KDH a je ako odtrhnutý vagón bez kontroly.

6. (C) Existuje “Skupina bratislavského KDH”. Palko má silné väzby so zástupcami bratislavskej KDH, akým je Ďurkovský (Primátor Bratislavy), Čiernik (Starosta Bratislavy – Starého Mesta)a Bielik (Starosta mestskej časti Rača). Obvinenia zo sprenevery voči Bielikovi (ktorý je tiež šéfom strany v bratislavskom kraji) spôsobil KDH v poslednom čase negatívnu publicitu. Podľa Dytterta je v obvineniach niečo pravdy, ale Bielik je dlhoročný priateľ starších predstaviteľov KDH a tí mu vyjadrili podporu. Dyttert radil Hrušovskému, aby požiadal Bielika o rezignáciu, pokiaľ sa obvinenia voči nemu nepreukážu ako nepravdivé, ale to sa nestalo.

7. (C) Dyttert predpovedal že v roku 2010 nastane v KDH generačná výmena, ale v tomto momente sú vrcholoví predstavitelia stále pomerne mladí (Palko 47, Hrušovský 51, Minárik 47) a zostanú v politike. Hrušovský nemá žiadne vážne zdravotné problémy. Je športovec a aj keď mal ťažkosti s krvným tlakom, celkovo je v poriadku. Je zanietený bežec a behá 10-15 km vzdialenosti.

8. (C) Dyttert taktiež spomenul Hrušovského prejav na Parlamentnom Zhromaždení NATO a povedal že politici boli prekvapení (vrátane SMK a iných členov koalície), pretože na Slovensku neboli zvyknutí na takúto novú terminológiu (dobro proti zlu, prirovnanie vojny proti terorizmu k studenej vojne).

Dialóg medzi náboženstvami nie je priorita.
—————————————

9. (C) KDH nepodporuje dialóg s moslimami alebo ich požiadavky na postavenie mešity. Pokiaľ zozbierajú 15 tisíc podpisov (ako to na registráciu cirkvi vyžaduje zákon) a požiadajú o štátnu podporu, KDH ich bude musieť akceptovať; ale v tomto momente nevidia dôvod prečo by moslimovia mali mať mešitu, keďže nespĺňajú požiadavky zákona. Teoreticky by mohli mešitu postaviť aj bez registrácie, ale nedostanú povolenie miestnych úradov v Bratislave (teraz zastupovaných úradníkmi KDH) ani všetky potrebné stavebné povolenia. Slovenská Informačná Služba (SIS) už sleduje niektoré aktivity moslimov (aj keď bez ústredného zberného miesta), toto sa dokázalo spoluprácou vedúcou k zatknutiu teroristov v Británii. Títo sa predtým zdržiavali v Piešťanoch.

Opozičné pnutia
——————-

10. (C) Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS) nesúhlasí s tým, ako pokračovať. Jedna časť Mečiarovej strany chce spolupracovať so SMER-om (Veteška, Maxon, Cagala, Soboňa) ale druhá skupina (Urbáni, Mečiar, Pinkava, Rehák) má väčší záujem pracovať s SDKU, hlavne preto že niektorí z nich sú vzšetrovaní za trestné činy korupcie (Pinkava, Rehák).
Mečiar nedávno plánoval “štátny prevrat” v parlamente. Pokúsil sa získať podporu SMER-u, Slobodného Fóra a Komunistickej Strany (KSS) na zvrhnutie súčastného vedenia parlamentu, avšak na takúto akciu nebol schopný získať podporu ani z vlastných radov. Mečiar nebude pracovať s Ficom, ale stále častejšie spolupracuje s Dzurindom. Toto bolo zreteľné počas minulej parlamentnej schôdze, kedy konzultovali niekoľko bodov agendy. Strannícky bič Veteška je často veľmi kritický voči Mečiarovi a mali spory ohľadom rôznych záležitostí, avšak Mečiar nie je pripravený vzdať sa svojej pozície.

11. (C) Prezident Gašparovič bude tiež hrať rolu v budúcom vývoji v HZDS. Z jeho pôsobenia ako podpredseda HZDS má dobré kontakty s niektorými členmi a pokúsi sa snovať proti Mečiarovi. Gašparovič bude tiež musieť utíšiť svojich podporovateľov zo Slovenskej Národnej Strany (SNS), ktorý sa domáhajú odmien, ako sú vládne posty. Dyttert povedal že Čič bol zlá voľba na predsedu kancelárie prezidenta, kvôli jeho komunistickej minulosti.

12. (C) Strana Róberta Fica Smer má vnútorné problémy. Toto sa stalo zjavné, keď Fedor Flašík podporil majiteľov pôdy v Žiline, ktorí odmietli predať štátu ich pozemky za stanovenú cenu (pre výrobňu Hyundai / Kia). Fico sa od Flašíka a jeho aktivít dištancoval. Zdá sa, že Flašík zbieral peniaze od rôznych spoločností pod zámienkou, že budú použité pre Smer, ale podľa Dytterta použil časť zdrojov na súkromné účely. Fico je znepokojený tým, že Flašíkove nejasné obchody môžu ovplyvniť reputáciu Smeru.

13. (C) SNS má šancu sa dostať do parlamentu v nasledujúcich voľbách, pokiaľ sa ich dve vetvy zjednotia. Primátor Žiliny a predseda SNS je veľmi nebezpečný muž; má veľmi veľa kontaktov, vrátane zahraničných napojení na rôzne “zvláštne kruhy”. V Žiline je “vládcom” a má úplnú moc. V skutočnosti ho národná politika nezaujíma a jeho hlavným cieľom by mohlo byť dostať stranu do parlamentu a tým získať krytie pre iné aktivity. Pre toto sa spojil s Annou Malíkovou a dá jej voľnú ruku. Druhé krídlo SNS predstavované Súlovským nemá žiadnu moc, žiadne peniaze a málo podporovateľov.

SIS – Partizánska inštitúcia
————————–

14. (C) Dyttert povedal, že KDH verí, že riaditeľ SIS Pittner nie je veľmi nestranný. SIS dodáva správy Hrušovskému skôr náhodne ako systematicky. Keď Hrušovský tento prístup kritizuje a pýta sa na materiál týkajúci sa poslancov parlamentu, Pittner zakaždým hovorí že pokiaľ dostane žiadosti, je pripravený správy dodať. Avšak žiadanie konkrétnej správy, keď neviete čo je k dispozícii, je ako hra. Dyttertov názor je taký, že Pittner slúži Dzurindovým záujmom a nie je nestranný. Myslí si, že súčasné obvinenia z korupcie proti Ministerstvu poľnohospodárstva (pod vedením SMK) vyniesla na verejnosť SIS s cieľom poškodiť SMK.

Komentár
——-

15. (C) Dyttert predstavuje “ďalšiu generáciu” lídrov KDH, keďže KDH je jedna z mála slovenských politických strán ktorá aktívne kultivuje mladých členov. Jeho sestra Laura Dyttertová je hovorkyňou KDH. Špekulovanie o politike je slovenskou národnou kratochvíľou a nie všetko, čo povie Dyttert, môže byť brané ako svätá pravda. Na druhej strane jeho pozícia po boku Hrušovského v parlamente a v strane v kombinácii s jeho otvorenosťou poskytujú dobrý náhľad do stavu hier na politickej scéne. Dyttert a jeho manželka majú dvojročného syna a dvojmesačného syna.

WEISER