Slováci nakupujú bieloruské zbrane

05BRATISLAVA939 2005-11-25 13:14 UNLASSIFIED//FOR OFFICIAL USE ONLY
Embassy Bratislava

1. ZÁVER A ŽIADOSŤ O RADU. Slovenské Ministerstvo Obrany podpísalo kontrakt zo slovenskou firmou o nákupe náhradných vojenských súčiastok vyrobených v Bielorusku. Ambasáda v Bratislave žiada Vládu Spojených Štátov o radu ohľadne nepriameho nákupu bieloruských vojenských zásob spojencom NATO.
KONIEC ZÁVERU A ŽIADOSTI O RADU.

2. 8. Novembra slovenské médiá priniesli správu, že Ministerstvo Obrany podpísalo kontrakt o nákupe súčiastok pre raketový systém S-300 (SA-10) od firmy Ralas s.r.o., ktorá sa podľa obchodného registra špecializuje na import a export. Ralas s.r.o. podľa tej istej správy nakúpi tieto súčiastky od súkromného dodávateľa v Bielorusku.

3. Ministerstvo Obrany a Ministerstvo Zahraničných vecí verejne obhajujú nákup vojenských zásob z Bieloruska, pričom poukazujú na to, že neexistuje embargo na obchod s Bieloruskom, a že obchod bude prospešný pre firmy zo súkromného sektoru. Chemica s.r.o. (dcérska spoločnosť Ruského dodávateľa originálneho raketového systému S-300) bola jedinou ďalšou firmou, ktorá sa zapojila do tendra na dodávku náhradných častí a jej ponuka bola o 15 miliónov slovenských korún drahšia.

4. Do dnes sa Americká ambasáda v Bratislave k tomuto problému nevyjadrila a ani nebola o vyjadrenie požiadaná. Slovensko vo všeobecnosti zdieľa obavy Vlády Spojených Štátov ohľadne Bieloruska. Slovenské neziskové organizácie a politické strany aktívne spolupracujú s občiansko-právnymi organizáciami a opozičnými politickými stranami na podpore demokracie.

VALEE