Slovensko za nové variety BT kukurice, proti nulovej tolerancii

PREDMET: Slovensko za nové variety BT kukurice, proti nulovej tolerancii

REF: STATE 106819

1. Doručili sme body správy (reftel points) Dr. Milanovi Peškovi na Úrad Ministerstva pôdohospodárstva pre geneticky upravované potraviny a vedeckú spoluprácu a Igorovi Ferenčikovi na Odbor biologickej bezpečnosti Ministerstva životného prostredia.  Obaja naznačili, že Slovensko bude hlasovať priaznivo pri dvoch hlasovaniach o biotechnológiách 19. októbra, v Rade Európskej únie pre poľnohospodárstvo za tri odrody kukurice na dovoz od spoločností Monsanto a Pioneer a v Stálom výbore pre potravinovú reťaz a zdravie živočíchov ohľadom dvoch produktov na dovoz, kukurice MIR604 a obnovenia kukurice  Bt11 spoločnosti Syngenta.  Viac krát sme zopakovali, že priaznivý postoj voči biotechnológiám musí byť sprevádzaný hlasovaním áno; zdržanie sa hlasovania nestačí.

2. Dr. Peško príde budúci týždeň do Bruselu na rokovania.  Dodatočne vyhlásil, že Slovensko nesúhlasí s politikou nulovej tolerancie EU  voči neschváleným biotechnologickým produktom, a uviedol, že väčší zmysel má politika výskytu v malej miere.  Povedal, že Slovensko je pripravené zdieľať svoj postoj v prípade, že sa záležitosť začlení do programu.  Povzbudili sme Slovensko, aby bolo aktívne a otvorenejšie obhajovalo svoj postoj.  Peškove vyjadrenia sa zhodujú tým, čo sme počuli od iných predstaviteľov v oblasti pôdohospodárstva až po a vrátane ministra pôdohospodárstva, ktorý naznačil podporu biotechnológiám na Slovensku a oponovanie politike nulovej tolerancie EU.

EDDINS

Aj tento text môžete čítať vďaka odvahe Bradley Manninga, ktorý tieto depeše odovzdal Julianovi Assangeovi z Wikileaks. Viac info tu. Manning je za to, že povedal pravdu o zločinoch, korupcii, pokrytectve a porušovaní ľudských práv americkou vládou a armádou už tri roky vo väzení. Stále čaká na súd, hrozí mu doživotie. Podpíšte petíciu za jeho prepustenie: http://www.changenet.sk/?section=kampane&x=701222