Obavy slovenskej polície ohľadom väzieb nového ministra vnútra na skorumpovaných politikov / KDH a jej riadenie štýlom nezasahovania

SUBJECT: OBAVY SLOVENSKEJ POLÍCIE OHĽADOM VÄZIEB NOVÉHO MINISTRA VNÚTRA NA SKORUMPOVANÝCH POLITIKOV    REF: BRATISLAVA 100    Utajil: DCM Lawrence R. Silverman z dôvodov 1.4 (B) a (D).

1. (S)  Poloff sa 23. februára zúčastnil na výcviku so zbraňami na pozvanie BNO (chránený). BNO, perspektívny politický činiteľ na Ministerstve vnútra (MV), počas dňa voľne rozprával o ministerstve, policajných silách a o pohŕdavom postoji ministerstva voči politickej strane donedávna pôsobiaceho ministra vnútra Vladimíra Palka, Kresťanskodemokratickému hnutiu (KDH). Podľa BNO sa Palkovi napriek povesti KDH ako presadzovateľa “zákona a poriadku” nepodarilo zaviesť žiadne významné zmeny.

KDH A JEJ RIADENIE ŠTÝLOM NEZASAHOVANIA

2. (S)  BNO nám povedal, že bývalý Minister Palko hovoril len s piatimi alebo šiestimi poradcami a že samotný BNO—ktorého mnohí považovali za “osobu blízku” ministrovi—sa s ním videl len jeden alebo dvakrát za rok. Palkov kontakt so zamestnancami ministerstva mimo tento vnútorný kruh bol natoľko preriedený, že jeho pôsobenie ako aj pôsobenie jeho agendy KDH bolo neúčinné; Palkove verejné roztržky s policajným prezídiom ohľadom miezd problém iba zhoršovali. BNO žartoval, že v porovnaní s predchádzajúcim vedením ministerstva (pod HZDS Vladimíra Mečiara) si nie je istý, čo bolo horšie: strana, ktorá mala schopnosť viesť a robiť zmeny, no nemala o to záujem (HZDS), alebo strana vyhlasujúca, že má záujem o “zákon a poriadok”, no nie je schopná viesť (KDH).

MÁ PADO VÄZBY NA SKORUMPOVANÝCH POLITIKOV?

  1. (S)  BNO tiež povedal, že príslušníkov ministerstva —  civilných aj policajných—znepokojilo nedávne povýšenie štátneho tajomníka Martina Pada na ministra (referenčný telegram), pretože jeho vnútorný kruh zahŕňa niekoľko ľudí, ktorí majú “nebezpečne blízko” k poslancovi SDKÚ Romanovi Vavrikovi, ktorého mnohí považujú za “slizkého” politika a podľa slov BNO “oblekového zločinca číslo jeden na Slovensku”. BNO povedal, že veľa ľudí na MV sa teraz obáva, že všetko, čo putuje do Padovej kancelárie, z nepozornosti skončí v rukách Vavrikovi, čo môže zmariť protikorupčné vyšetrovania a úsilie.

ZNEPOKOJENIE AJ NAD GENERÁLNYM PROKURÁTOROM

4. (S)  Generálny prokurátor Slovenska—pozícia, ktorá pôsobí úplne nezávisle od Ministerstva spravodlivosti a od súdnictva—taktiež neunikol BNO poznámkam. BNO poznamenal, že generálny prokurátor nedávno nariadil zastavenie niekoľkých trestných stíhaní vrátane tých, ktoré sa týkali niekoľkých vodcov skinhead zatknutých minulý rok. GP tak urobil bez vysvetlenia a podľa súčasnej slovenskej legislatívy nie je ani povinný vysvetlenie dávať. BNO požiadal veľvyslanectvo o sprostredkovanie preskúmania dôvodov, ktoré mal GP pre tieto rozhodnutia. (KOMENTÁR: BNO poznámky nepadajú mimo úrodnej pôdy. Štruktúra kancelárie Generálneho prokurátora je veľmi hierarchická a  pracujeme na tom, aby Generálny prokurátor a jeho najbližší podriadení prišli do Spojených štátov na IV. program na jeseň tohto roku, v snahe vzdelať ho o úlohách a povinnostiach amerických prokurátorov. KONIEC KOMENTÁRA)

MV UŽ NIE JE ŽIADANÝM POSTOM

5. (S)

Na margo budúcich slovenských volieb do parlamentu 17. júna BNO povedal, že on a jeho kolegovia si nie sú istí, kto sa stane novým ministrom. Uviedol, že sa istý čas zdalo, akoby sa poslanec Smeru Robert Kaliňák na tú funkciu pripravoval, ale videl, aké ťažké je viesť MV, a zameral sa radšej na MO (Ministerstvo obrany), keďže na MO je “viac hračiek a menej problémov”. BNO však povedal, že celkovo ľudia ako on považujú za dobré pracovať na MV, pretože sa tam netreba oháňať ich politikou tak, ako inde “napríklad na Ministerstve školstva”.

VALLEE

Aj tento text môžete čítať vďaka odvahe Bradley Manninga, ktorý tieto depeše odovzdal Julianovi Assangeovi z Wikileaks. Viac info tu. Manning je za to, že povedal pravdu o zločinoch, korupcii, pokrytectve a porušovaní ľudských práv americkou vládou a armádou už tri roky vo väzení. Stále čaká na súd, hrozí mu doživotie. Podpíšte petíciu za jeho prepustenie: http://www.changenet.sk/?section=kampane&x=701222