Obchodník so zbraňami: Americká ambasáda musí schváliť všetok export

Utajil: Ambasádor Rodolphe M. Vallee z dôvodov 1.4(B)and (D).

Obchodník so zbraňami: Americká ambasáda musí schváliť všetok export (!)

Počas stretnutia s Cinom Strakom, bývalým obchodníkom so zbraňami, sa Poloff dozvedel o nesprávnom (avšak možno sľubnom) kúsku dezinformácie: tento obchodník so zbraňami predpokladá, že všetok export zo slovenskej armádnej výroby musí byť schválený Americkou ambasádou v Bratislave. Straka nám povedal, že počas navrhnutého exportu výmeny častí tanku a zásob do Líbye na začiatku minulého roka (ref B) sa dozvedel o “požiadavke”, že predaj všetkého armádneho príslušenstva a dielcov zo Slovenska má prechádzať cez americkú ambasádu, táto dohoda vraj vznikla v roku 1999 medzi vtedajšími vládnymi činiteľmi a vtedajším americkým ambasádorom. Keď mu ambasáda poradila ohľadom prevozu tankového príslušenstva do Líbye, tak tento kontrakt zrušil, povedal nám, že si nie je istý touto “požiadavkou”, keď bude Róbert Fico – Strakov priateľ- premiérom v budúcom roku.

HZDS sa správa srdečne ku koalícii, aby vyhrala nad Spojenými štátmi americkými?

Počas stretnutia 22. augusta nám predseda poslaneckého klubu HZDS (a častý Mečiarov emisár smerom k ambasáde) Milan Urbáni povedal, že sa stretol s premiérom Mikulášom Dzurindom 20. augusta, aby prediskutovali politickú situáciu vo svetle “krízy” okolo Pavla Ruska. Urbáni nám povedal, že HZDS sa nepripojí ku koalícii, ak dostane ponuku, ale že HZDS sa “nespolčí” s Dzurindom (poznámka: Aj keď Urbáni povedal, že HZDS nepodporí predčasné voľby, o 5 dní neskôr média informovali že podpredseda Viliam Veteška podporoval predčasné voľby, nazývajúc koalíciu “slovenským nešťastím”). Urbáni nám povedal, že HZDS sa rozhodlo byť priateľské voči koalícii, pretože HZDS chce “dobré vzťahy” so Spojenými štátmi americkými. Urbáni sa okrem toho pýtal, či je možné zariadiť stretnutie s ambasádorom, ktorý len nedávno dorazil, aby prediskutovali možné stretnutie medzi ambasádorom a predsedom HZDS Vladimírom Mečiarom. Šéf PolEcon vysvetlil, že sa ambasádor stretne s malou skupinkou lídrov zo všetkých politických strán, vrátane HZDS, ale toto stretnutie bude v tom čase bez Mečiara.

Slovenský zákon o slobodnom prístupe k informáciám bol novelizovaný

Slovenskí zástupcovia mimovládnych organizácií kritizovali slovenskú verziu zákona o slobodnom prístupe k informáciám (ZSPI), ktorá bola prijatá v roku 2001 ako súčasť slovenských protikorupčných “opatrení“. Pod zákonom z roku 2001 boli “osobné dáta” chránené pred zverejnením a pre mnoho vládnych agentúr a úradníkov – špeciálne na regionálnych a miestnych úrovniach – to bolo len ospravedlnenie na ochranu informácií o všetkom pred ich vlastnými zamestnancami v kanceláriách a o podrobnostiach ich verejne financovaných platoch. Občianske organizácie tvrdili, že išlo o závažnú bariéru transparentnosti. Média jednomyseľne kritizovali politickú/úradnícku neochotu poskytnutia takýchto informácií.

24. augusta vláda SR schválila návrh novely ZSPI, ktorá urobila zákon omnoho jasnejším a zaručila, že platy regionálnych a miestnych úradníkov nebudú utajené. Navrhovaná zmena – ktorá bude teraz odoslaná do parlamentu na diskusiu a odhlasovanie – vyzýva, aby informácie zo stretnutí mestských a regionálnych rád by boli ľahko dostupné, a rovnako vyzýva, aby predaj nehnuteľností, ktoré majú v držbe miestne, regionálne a centrálne vládne inštitúcie, bol transparentnejší. Kým v minulosti zaznievalo veľa pochybností o nehnuteľnostiach viacerých činiteľov, novela zákona zaväzuje, aby sa informovalo o menách ľudí, ktorí nadobudli štátny majetok. Neziskové organizácie poskytli rozsiahly verejný komentár k zmene a jej návrhy boli akceptované Ministerstvom spravodlivosti. Aliancia Fair Play vydala stanovisko, v ktorom deklaruje spokojnosť so zákonom, ale poznamenala, že bude pozorne sledovať zákonodarnú debatu v parlamente, aby videla, či sa poslanci nepokúsia oslabiť dohodu.

UNHCR: Slovensko nie je veľmi otvorené pomoci utečencom

Pierfrancesco Maria Natta, zástupca vysokého komisára OSN pre utečencov v Bratislave povedal Poloffovi, že informoval o probléme uzbeckých utečencov v Kyrgizstane (ref C) so štátnou tajomníčkou MFA Magdou Vášaryovou počas návštevy nového riaditeľ UNHCR pre Európu. Natta vyjadril ľútosť – nie však prekvapenie – že Slovensko, kde sú momentálne utečenecké centrá “dosť prázdne” kvôli zníženému počtu migrantov a utečencov prechádzajúcich cez Slovensko, uprednostňuje prístup „zdieľania záťaže“, ktorý by mal byť vypracovaný v spolupráci s inými krajinami EÚ. Keďže UNHCR nemohlo čakať na Slovensko, akceptovali ponuku Rumunska, ktoré prichýlilo 452 uzbeckých utečencov na šesť mesiacov.

VALLEE

 

Aj tento text môžete čítať vďaka odvahe Bradley Manninga, ktorý tieto depeše odovzdal Julianovi Assangeovi z Wikileaks. Viac info tu. Manning je za to, že povedal pravdu o zločinoch, korupcii, pokrytectve a porušovaní ľudských práv americkou vládou a armádou už tri roky vo väzení. Stále čaká na súd, hrozí mu doživotie. Podpíšte petíciu za jeho prepustenie: http://www.changenet.sk/?section=kampane&x=701222