Slovensko rázne zakročilo proti cenám plynu

Roztriedené DCM Keith A. Eddins, z dôvodov, 1,4 (a) a (b).

ZHRNUTIE

——-

1. Nový zákon zameraný na slovenský monopol zemného plynu SPP dáva vláde právo veta na zvyšovanie cien. Zákon je najnovšou odozvou dlhotrvajúceho sporu SPP o pokusy zvýšiť ceny zákazníkom, keď Fico kvôli tomu kritizoval zahraničných akcionárov spoločnosti, ktorí podnik riadia. Francúzski a nemeckí akcionári spolu s ich veľvyslanectvami sú na počudovanie ticho ohľadne tejto záležitosti, čo naznačuje, že sú tam možno nejaké súkromné záujmy zo strany vlády alebo jednoducho nevidia žiadny zmysel v zasahovaní do tejto záležitosti z politických dôvodov. Spoločnosť zvažuje právne alebo regulačné opatrenia v Bruseli. Záver zhrnutia.

NOVÝ ZÁKON SŤAŽUJE ZVYŠOVANIE CIEN

————–

2.  Ostrá bitka medzi premiérom Robertom Ficom a monopolom zemného plynu Slovenského Plynárenského Podniku (SPP) sa v posledných týždňoch ešte viac vyostrila, keď vláda prijala zákon, ktorým znemožňuje SPP zvyšovať spotrebiteľské ceny. Nový zákon-navrhnutý, schválený a podpísaný v priebehu týždňa–vyžaduje zvolať schôdzu akcionárov a štátu pri zmene cien. Podľa existujúceho obchodného zákona akákoľvek zmena prijatá valným zhromaždením si vyžaduje minimálne 52% hlasov za prijatie. Prakticky to znamená, že čiastočne sprivatizovaný SPP (51% patrí Fondu národného majetku) má právo veta na zmenu cien.

3.  (U) Zákon je významným krokom vpred v dlhotrvajúcom spore vlády s SPP, vedený Ficom cez cez médiá. Plynárenská spoločnosť požiadala za posledných šesť mesiacov už niekoľko krát o zvýšenie cien, aby tak pokryla rýchle a neustále zvyšovanie cien v prvých deviatich mesiacoch roku 2008 (Gazprom je výhradným dodávateľom plynu pre SPP).V žiadosti bola požiadavka na zvýšenie cien zo 16 na 24 percent. V každom prípade, Úrad pre reguláciu sieťových odvetví(URSO)odmietol vyhovieť požiadavke vzhľadom na tlak vlády a verejnosti.

OBVIŇOVANIE ZAHRANIČNÝCH KAPITALISTOV

————–

4. Medzitým Fico verejne obvinil spoločnosť z nehorázneho žiadania o zvýšenie cien. “Mali by  zdieľať zisky s občanmi” vyhlásil raz s odkazom na obrovské zisky pri tranzite 70% ruského zemného plynu do EÚ(čo predstavuje asi 20 percent z celkového dovozu plynu do EÚ). Spoločnosť podotkla, že preprava plynu musí byť zabezpečená nezávisle a bez ďalších dotácii, čo je v EÚ nezákonné, ale Fico pokračoval ďalej: “Ak nie sú spokojní s miliardovými ziskami, môžu nám spoločnosť predať naspäť.” povedal v októbri. Fico rafinovane uviedol, že ponuka bola výhodná v porovnaní s pôvodnou predajnou cenou v roku 2002 a to o 5,35 miliardy dolárov.

5. Ak by sme sa na vec pozreli s pohľadu verejnosti, je nemožné odhadnúť, že vláda je väčšinovým majiteľom spoločnosti, pričom zisky idú trom akcionárom. Namiesto toho Fico obvinil zahraničných akcionárov E.ON Rurhgas a GDF Suez z chamtivosti.(predaj SPP dosiahol v roku 2007 takmer 3,3 miliardy dolárov zo ziskom asi 700 miliónov dolárov.)

ĎALŠIA PÓZA?

6. Väčšina analytikov nazvala Fica populistom, keď sa nechal počuť, že urobí všetko preto, aby udržal ceny na rovnakej úrovni až do volieb, v súkromí udáva rozdielny tón. Tento postoj zastával donedávna, kým nebol schválený nový zákon, ktorí mení postoj v tomto súperení. Odborná tlač, ekonomické thik tanky a nemecká obchodná komora reagovali rýchlo, keď odsúdili nový zákon, ktorým sa porušujú práva akcionárov a porušujú sa aj podmienky kúpno-predajnej zmluvy, čím popiera práva menšinových akcionárov

(C)  Na počudovanie SPP samé reagoval pomaly. Vyhlásil, že prehodnotí svoje možnosti. Francúzke a ani nemecké veľvyslanectvo neboli požiadané o právnu pomoc a lobbysti SPP potvrdili, že nie je žiadna šanca zmeniť Ficov názor v tejto  záležitosti.(Jeden zo zdrojov nám povedal, že keď sa záležitosť SPP spomenula na súkromnom stretnutí, Ficovi sa roztriasli ruky a očervenel od hnevu.) Okrem právnych opatrení je možné zasiahnuť už len cez Brusel a tak zmeniť umelo nastavené ceny plynu na Slovensku na základe porušenia súťažného práva.

KOMENTÁR: BOJ … ALEBO KABUKI?

—————————-

(C)  Nový zákon, ktorým sa kontrolujú zahraniční majitelia, môže byť výnimočne dobre prepracovaný, avšak len dočasný. Vzhľadom k  tomu, že zákon ukladá povinnosti iba pre podniky regulované URSO, nemá to veľké dôsledky pre iných zahraničných investorov na Slovensku. Bolo by rozumné predpokladať, že zahraniční investori môžu mať obavy, ale vôbec tomu tak nie je. V odborných i verejných kruhoch sa vedie široká diskusia o tom, že je to súkromná dohoda, divadielko. Ak je to tak, nebolo by to prvý  krát. SPP je naozaj pasívne a potichu, čo naznačuje, že sa niečo deje alebo jednoducho nemá význam zasahovať.

(C)

Je úplne jasné, že Fico bude aj naďalej používať obľúbenú proti-kapitalistickú rétoriku,ktorú použil aj v prípade druhého dôchodkového piliera, privatizácii bratislavského letiska a tiež pri cenovej regulácii pri prechode na Euro na konci tohoto roku. Pri tom všetkom, čo  sa takouto politikou dá dosiahnuť- a aj sa veľmi úspešne dosahuje – môžeme ešte očakávať veľa podobného.

Koniec.

Aj tento text môžete čítať vďaka odvahe Bradley Manninga, ktorý tieto depeše odovzdal Julianovi Assangeovi z Wikileaks. Viac info tu. Manning je za to, že povedal pravdu o zločinoch, korupcii, pokrytectve a porušovaní ľudských práv americkou vládou a armádou už tri roky vo väzení. Stále čaká na súd, hrozí mu doživotie. Podpíšte petíciu za jeho prepustenie: http://www.changenet.sk/?section=kampane&x=701222