Žiadosť o inštrukciu ohľadom možného predaja zbraní Slovenskom

05BRATISLAVA721
10. 9. 2005, 07:20
DÔVERNÉ
Veľvyslanectvo Bratislava

Tento záznam je čiastočný výber z pôvodnej depeše. Plný text pôvodnej depeše nie je dostupný.

PREDMET: ŽIADOSŤ O INŠTRUKCIU OHĽADOM MOŽNÉHO PREDAJA ZBRANÍ SLOVENSKOM

Utajil: DCM Lawrence R. Silverman z dôvodov 1.4 (B) a (D)

1. (U) Toto je žiadosť o inštrukciu, pozri ods. 2.

2. (S) Peter Peniaška, riaditeľ slovenskej zbrojárskej firmy PETINA INTERNATIONAL, sa zaujíma o názor vlády USA na prípadný predaj slovenskej vojenskej výzbroje Kamerunu a Demokratickej republike Kongo. Jeho spoločnosť podala žiadosť o udelenie povolenia na vývoz zbraní od Ministerstva hospodárstva (MH) a požiadala o jeho vydanie do 12. septembra. Odbor verejnej bezpečnosti žiada o informáciu, či má vláda USA akékoľvek námietky voči uvedenej transakcii. Informácia nebude sprístupnená Peniaškovi, ale odborom MZV [Ministerstva zahraničných vecí] a MH, zodpovedným za udeľovanie príslušných povolení.

3. (S) PETINA INTERNATIONAL plánuje vyviezť nasledovný vojenský materiál:

– 144 tankov T-72
– 50 Bojových vozidiel pechoty BVP-1
– 25 mínometov 120 mm
– 3 000 kusov mínometných granátov 120 mm
– Munícia 14,5 mm, 12,7 mm, 7,62 x 39, a 7,62 x 54

4. (S) Povolenie na vývoz zbraní má platiť jeden rok. Odhadovaný obrat je 500 miliónov Sk (približne 16,3 miliónov dolárov). Materiál má byť prevezený cez Poľsko po železnici a následne dopravený do Demokratickej republiky Kongo alebo do Kamerunu z poľského prístavu.

5. (S) Komentár: Peniaška v minulosti už viackrát oslovil veľvyslanectvo ohľadom možných predajov zbraní do konfliktných oblastí. On a jeho spoločníci uviedli predstaviteľom veľvyslanectva, že v slovenskej vláde existuje neformálna dohoda, že veľvyslanectvo USA môže vetovať predaje do týchto oblastí. Na druhej strane majú predstavitelia veľvyslanectva názor, že mlčanie alebo súhlas zo strany USA by boli pred slovenskou vládou použité ako argument na získanie inak pochybného povolenia na vývoz zbraní.

VALLEE