Nový šéf NBÚ bol konečne vymenovaný /miesta pre straníkov SDKÚ v ich inštitúciách

Utajil: veľvyslancom Ronaldom Weiserom z dôvodu 1.4 B a D

1. (C) Po niekoľko mesačných koaličných roztržkách, vymenovala 28.januára 2004 slovenská vláda Aurela Ugora za šéfa Národného bezpečnostného úradu(NBÚ). Pred vymenovaním Ugor pracoval od roku 2003 pre Vojenskú spravodajskú službu(VSS) ako šéf prvého oddelenia. V tlači pretrvával zmätok ohľadom rezortu vojenskej služby, pre ktorý pracoval, ale Slovenská informačná služba(SIS) a Vojenské odborné spravodajstvo(VOS) potvrdili pre zástupcu ambasády, že Ugor bol zamestnaný vo VSS. V tlači Ugor tvrdil, že má v úmysle zameriavať sa na zákon o tajných informáciách a tým, kto k nim bude mať prístup. Plánuje sa stretnúť s kolegami z ostatných tajných služieb.

2.(C) Ugorova nominácia prekvapila každého, kto sledoval situáciu na NBÚ. Pred týždňom vyšiel jeden článok, ktorý Ugora spomenul a jeho meno sa objavilo len deň pred tým, ako ho vláda vymenovala. Podľa tlače strana ANO navrhla Ugora ako nového šéfa, no ten však nepozná ani jej predsedu Pavla Ruska. Ugor bol podporovaný Ivetou Henzeleyovou, zástupkyňou strany ANO v Košiciach, ktorá odmietla komentovať odkiaľ sa s Ugorom pozná. (Poznámka: Henzelyová predsedá kontrolnému výboru na kontrolu činnosti SIS). Médiá uviedli, že strana ANO sa obrátila na viacerých zamestnancov NBÚ s ponukou podporiť návrh na nomináciu šéfa výmenou za garanciu úspešných bezpečnostného previerok pre ľudí lojálnych k ANO. Vzhľadom na jeho relatívne nízku pozíciu vo VSS, zástupcovia ambasády ešte nestretli Ugora.

3. (U) Podľa tlače sa Ugor narodil v roku 1966 v Prešove. Študoval na Vojenskej Akadémií vo Vyškovej, kde ukončil odbor vojenská ekonómia v roku 1990. Tiež dokončil post-graduálne štúdium so špecializáciou na tajnú službu. Nikdy nebol členom komunistickej strany. V období promócie začal pracovať na ministerstve obrany v bezpečnostnej službe. Podľa tlače prešiel bezpečnostnou previerkou pre tajné služby aj previerkou NATO. Je držiteľom hodnosti plukovník. Ugor hovorí anglicky a rusky. Je ženatý, má jedno dieťa.

4. (C) Komentár: Objavili sa len chýry, prečo bol Ugor zvolený. Kresťansko- demokratický prezidentský kandidát František Mikloško povedal zástupcom ambasády, že premiér Dzurinda súhlasil s podporou kandidátov ostatných koaličných partnerov, ak budú voľné miesta pre straníkov SDKÚ v ich inštitúciách. Navyše sa Dzurinda u KDH pokúšal zaistiť, aby bývalý šéf NBÚ Mojžiš nepracoval pre Vladímira Palka na ministerstve vnútra. Podľa tlačových správ aj podľa samotného Mojžiša, on bude pracovať pre MV po tom, ako dokončí povinnú vojenskú službu koncom februára. Má pracovať v malej analytickej skupine pod záštitou novej proti korupčnej jednotky Jozefa Šátka. Ak Mojžiš bude pracovať pre Šátka, určite vypukne ďalší mocenský boj medzi Dzurindom a KDH.

WEISER