Kaník a Malchárek: Ministerstvo práce bez ministra, nový minister pre ministerstvo hospodárstva

PREDMET: ĎALŠIE ZMENY VO VLÁDNYCH POSTOCH: MINISTERSTVO PRÁCE BEZ MINISTRA, NOVÝ MINISTER PRE MINISTERSTVO HOSPODÁRSTVA

REF: BRATISLAVA 683

Utajil: DCM Lawrence Silverman z dôvodov 1.4 (B) a (D)

1. (C) Zhrnutie – Minister práce Ľudovít Kaník oznámil 5. októbra svoju rezignáciu po tom, ako priznal svoje pochybenie pri žiadosti o financie z európskych fondov na rekonštrukciu hotela v turisticky vyhľadávanom meste Banská Štiavnica, ktorý vlastní. Kaníkovo oznámenie skomplikuje jeho úsilie v nadchádzajúcich mesiacoch uskutočniť de facto zlúčenie jeho Demokratickej strany s SDKÚ premiéra Dzurindu. Jeho odstúpenie prišlo hneď v zápätí po oficiálnom vymenovaní bývalého poslanca ANO Jirka Malchárka za ministra hospodárstva, ktorý nahradil odvolaného Pavla Ruska. KONIEC ZHRNUTIA.

—————————
MINISTER PRÁCE ODCHÁDZA
—————————

2. (SBU) Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ľudovít Kaník oznámil svoju rezignáciu na tlačovej konferencii narýchlo zvolanej 5. októbra. Prekvapivé oznámenie vyplynulo z intenzívnej dvojdňovej medializácie jeho nedávnej žiadosti o 22 miliónov korún (680.000 dolárov) zo štrukturálnych fondov EÚ na rekonštrukciu hotela v Banskej Štiavnici na strednom Slovensku, ktorý vlastní. Kaník na tlačovej konferencii priznal, že urobil chybu, keď o európske peniaze žiadal, ale uviedol, že naďalej plánuje pokračovať vo svojom úsilí o integrovanie slovenských stredopravých strán.

3. (C) Kaník je predsedom Demokratickej strany (DS), intelektuálnej strany s centrom v Bratislave s malými preferenciami. DS je úzko prepojená s SDKÚ (minister financií Mikloš bol predtým členom DS), ktorá nominovala Kaníka za ministra po tom, čo podporil SDKÚ vo voľbách v roku 2002. Pri formálnom stretnutí s veľvyslancom 4. októbra Kaník povedal, že DS dokončuje technické prípravy na zlúčenie s SDKÚ, ktoré by sa zavŕši na “mimoriadnom zjazde” v decembri. Niektorí vedúci členovia DS pod vedením podpredsedu Hochela s touto zmenou nesúhlasia a chcú zachovať DS ako nezávislú stranu, a to aj napriek tomu, že by sa podľa očakávaní po voľbách ocitli pod prahom 5-percentnej podpory, a teda by sa nedostali do parlamentu. Vedenie DS sa stretne 6. októbra, ale nemajú právomoc odvolať Kaníka z pozície predsedu strany.

4. (C) Kaník stiahol svoju žiadosť o fondy EÚ 14. septembra, keď sa tiež zistilo, že realitná spoločnosť, ktorú zastupuje jeho brat Norbert Kaník, získala európsky grant vo výške 150 miliónov korún (asi 5 miliónov dolárov) na vybudovanie lyžiarskeho strediska blízko Banskej Štiavnice. Podľa tlačovej správy získal vtedy Ján Rudolf, predstaviteľ Slovenskej agentúry pre cestovný ruch, ktorý mal tento grant na starosti, miesto riaditeľa sekcie európskych fondov pre sociálny rozvoj na ministerstve práce. Kaník v minulosti čelil niekoľkým škandálom v spojitosti s neplatením povinných odvodov za svojich zamestnancov, ale pred tým, než sa v roku 2002 stal ministrom, mu boli dlhy odpustené. Bol tiež obvinený z korupcie vo viacerých prípadoch veľkých privitazácií koncom 90-tych rokov minulého storočia, keď bol prezidentom Fondu národného majetku.

5. (C) Podpredseda SDKÚ Milan Hort nám povedal, že Kaník urobil chybu, keď žiadal o peniaze z fondov EÚ pre svoje spoločnosti, ale poznamenal, že urobil správne, keď svoju žiadosť po kritike v tlači stiahol. Hort poznamenal, že Kaníkovo konanie nemožno porovnávať s konaním bývalého ministra hospodárstva Pavla Ruska, ktorý popieral akékoľvek pochybenie, až kým nebol odvolaný (reftel). Napriek tomu je podľa Hortovho názoru dôležité, aby Kaník odišiel, aby tak uchránil SDKÚ a premiéra Dzurindu pred kritikou pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami budúci rok, najmä keď sa uváži fakt, že slovenská verejnosť považuje politikov za automaticky skorumpovaných. Podľa Viktora Nižnanského, vládneho splnomocnenca pre reformu verejnej správy a bývalého podpredsedu DS, Dzurinda a Kaník o veci diskutovali dlho do noci (4. októbra), pričom Dzurinda tvrdil, že Kaník by mal odstúpiť. Nie je prekvapením, že Dzurinda pre tlač uviedol, že Kaníkova rezignácia je čisto len ministrovým nápadom a nie je výsledkom nátlaku.

6. (C) Vo funkcii ministra Kaník presadil reformu sociálneho aj dôchodkového systému. Zásadná reforma dôchodkového systému sa všeobecne považuje za úspešnú, zatiaľ čo reforma sociálnej starostlivosti je kontroverznejšia a stále je považovaná za neukončenú. V snahe zdôrazniť svoj vzťah k nedávnym reformám Kaník uviedol, že jeho odstúpenie nadobudne účinnosť po rokovaní týkajúcom sa dôchodkovej reformy, ktoré sa začne 12. októbra. Miroslav Beblavý, člen SDKÚ a súčasný štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a spravodlivosti, sa v tajných depešiach (SIPDIS) spomína ako možná náhrada za Kaníka.

——————————————— —
PREZIDENT KONEČNE SCHVAĽUJE NÁHRADU ZA RUSKA

——————————————— —

7. (SBU) Po takmer mesačnom meškaní vymenoval prezident Gašparovič 4. októbra Jirka Malchárka za nového ministra hospodárstva. Malchárek je členom skupiny bývalých poslancov ANO pod vedením Ľubomíra Lintnera, ktorí sa odtrhli od Pavla Ruska, aby zostali s koalíciou (reftel). Nový minister hospodárstva bol prvýkrát zvolený do parlamentu v roku 1998 so Stranou občianskeho porozumenia, bol spoluzakladateľom ANO v roku 2001 a v tom istom roku získal miesto v parlamente ako poslanec ANO. Nemá žiadne predchádzajúce skúsenosti v ekonomickej oblasti a je známejší ako majiteľ automobilovej pretekárskej spoločnosti. Keď Gašparovič oznámil jeho menovanie, Malchárek uviedol, že bude úzko spolupracovať s ministrom financií Miklošom pri transparentnom dokončení prebiehajúcich privatizačných projektov. Jednou z jeho prvých priorít bude získať vládne schválenie nových opatrení pre poskytovanie štátnej pomoci investorom, ktoré sa dali narýchlo dohromady po Ruskovom odchode.

8. (C) KOMENTÁR: Kaníkov odchod, ktorý je prvou rezignáciou vládneho ministra od volieb v roku 2002 (niekoľkí ministri boli odvolaní pre konflikty s vládnucou koalíciou), je jasným znakom, že kampaň pre parlamentné voľby je už v plnom prúde. Kaník bol vždy známy ako “podnikavý politik”, ktorý v minulosti vykľučkoval z rôznych zložitých situácií. Hoci oznámil, že chce pokračovať v politickej činnosti prácou na integrovaní “pravicových strán”, je nepravdepodobné, že by sa SDKÚ hrnulo do spojenia s DS. Kaník je hnacou silou za týmto spojením a v súčasnosti nemá v otázke zlúčenia strán podporu vlastnej strany. KONIEC KOMENTÁRA.

VALLEE

NNNN