Kočner a Malinová

Update prípadu Hedvigy Malinovej: Ostávajú zásadné otázky

Utajené: Keith Eddinsom, z dôvodov 1.4 b a d

1. (C) Zhrnutie: Nedávno sme navštívili advokátsku kanceláriu Romana Kvasnicu (dôverná informácia), uznávaného slovenského právnika, ktorý v súčasnosti zastupuje Hedvigu Malinovú, etnicko-maďarskú Slovenku, ktorá tvrdí, že bola napadnutá, čo pôvodne považovala za rasovo (etnicky) motivovaný trestný čin z nenávisti v auguste 2006 (reftels). Kvasnica podrobne popísal jeho a jej popis o útoku a chybách v slovenskom vyšetrovaní. Tiež tvrdil, že vysoko postavení politici sú zapojení v prípade a špekuluje o tom, kto usporiadal útok a prečo. Koniec zhrnutia.

Pozadie
———-

2. (U) Hedvigu Malinovú napadli dvaja slovenskí muži 25. augusta 2006, na ceste k skúške z maďarčiny na Nitrianskej univerzite. Na skúšku bolo pridelených desať študentov, z toho deväť žien. Podľa Malinovej svedectva ju dvaja muži vtiahli do kríkov a začali ju biť po tom, čo sa jej opýtali, kam ide a povedala “na skúšku”. Podľa Malinovej počas útoku páchatelia stále opakovali: “Na Slovensku hovoríme po slovensky” a napísali na zadnú stranu jej šiat, “Maďari na druhú stranu Dunaja! Slovensko bez škodcov!” Útočníci nemali na sebe masky alebo nepokúšali sa zamaskovať. Po útoku tak bola schopná poskytnúť podrobný opis oboch mužov polícii.

Vyšetrovanie
——————
3. (SBU) Po útoku 25. augusta sa Malinová vydala na univerzitu v zlom stave; s pomocou príslušných učiteľov potom odišla do nemocnice, kde jej lekári vyšetrili zranenia a potom na políciu, aby podala podnet. Podľa Kvasnicu napriek tomu, že Malinová dokázala poskytnúť presné popisy svojich útočníkov, polícia po nich nikdy nezačala pátrať ani sa nepýtala žiadnych potenciálnych páchateľov. Po tom, čo v lete 2007 mladík z Nitry povedal polícii a tlači, že vedel, kto zaútočil na Malinovú, bol fyzicky napadnutý niekoľkými mladými mužmi. Podľa Kvasnicu údajný svedok nebol formálne vypočutý políciou, ale bol nimi varovaný, že ak bude trvať na svojom príbehu, môže byť stíhaný za nepravdivé vyhlásenia. Polícia však za to viackrát spochybnila Malinovú, najmä s pýtala na jej vzťahy s politikmi na vysokej úrovni v SMK. (Poznámka: Politici SMK a maďarský premiér Gyurcsany okamžite incident odsúdili a požiadali o rýchle a dôkladné vyšetrovanie. Koniec poznámky.) 11. septembra 2006 polícia náhle ukončila vyšetrovanie trestného činu a uviedla, že Malinová klamala o udalostiach z 25. augusta.

Premiér
———

4. (C) 12. septembra 2006 usporiadali premiér Fico a minister vnútra Kaliňák veľmi netradičnú tlačovú konferenciu, v ktorej tvrdili, že Hedviga Malinová o útoku klamala a že incident sa nikdy nestal (reftel A). Kvasnica povedal PolOffsovi, že sa v tomto momente začal zaujímať o tento prípad, pretože bolo veľmi nezvyčajné, že sa takí vysokopostavení úradníci vyjadrili k prípadu, ktorý nebol oficiálne uzavretý. Hoci polícia ukončila predbežné vyšetrovanie 11. septembra, podľa slovenského práva má poškodená osoba lehotu troch dní na odvolanie sa proti tomuto rozhodnutiu a práve v tomto odvolacom období vystúpili Fico a Kalinak.

Klame?
———

5. (C) Po Ficovej tlačovej konferencii oslovili Kvasnicu členovia SMK a bývalý právnik Malinovej, ktorý ho požiadal, aby prípad prevzal. Kvasnica súhlasil, že sa s ňou stretne, ale povedal im, že musí byť spokojný, že hovorí pravdu predtým, než sa dohodne na jej zastupovaní. Povedal tiež vedúcim predstaviteľom SMK, že súhlasí len s podmienkou, že sa od prípadu dištancujú tak, aby nebol ďalej spolitizovaný. Kvasnica povedal, že strávil hodiny a pýtal sa Malinovej na útok a bol presvedčený, že neklamala. Ukázala mu modriny a prejavila známky ťažkej emocionálnej traumy. Malinová začala psychologické poradenstvo s Dr. Jozefom Haztom, prezidentom Slovenskej psychiatrickej asociácie, ktorý tiež povedal PolOffs, že verí, že vyhlásenia Malinovej sú pravdivé. V novembri 2006 Kvasnica a Malinová cestovali samostatne do Izraela na nezávislú skúšku polygrafu. Výsledky ukázali, že Malinová neklamala a Kvasnica ju odvtedy reprezentuje.

Prípad
———

6. (C) V novembri 2006 dvaja muži, Juraj Kubla a Peter Korček, podali obvinenia proti Hedvige Malinovej za falošné svedectvo a polícia začala vyšetrovanie. V máji 2007 bola Malinová formálne obvinená z krivej prísahy. Kubla spáchal v máji 2007 samovraždu. Kvasnica povedal, že Korček v tom čase pracoval v kancelárii slovenského poslanca Petra Gaburu (teraz nezávislého, predtým z Kresťansko-demokratického hnutia). Gaburovi radí Peter Tóth, bývalý zamestnanec Slovenskej spravodajskej služby; Igor Cibula, bývalý riaditeľ špionáže v Slovenskej informačnej službe v rokoch 1993-1995; a Zuzana Trnková, manželka generálneho prokurátora. Kvasnica verí, že Cibula, ktorý je pravdepodobne stále aktívny v spravodajských kruhoch, zohral úlohu pri plánovaní útoku na Malinovú.

7. (C) Kvasnica sa podelil s oficiálnym dokumentom polície zo 14. mája 2007, v ktorom je Hedviga Malinová formálne obvinená z falošného svedectva a priestupku falošnej prísahy. Dokument je nejasný a nemá žiadne konkrétne podrobnosti o tom, ako polícia vie, čo bolo skreslené. V súčasnosti sa Hedviga Malinová proti tomuto zisteniu odvolala a je odhodlaná očistiť svoje meno. Tiež podala žalobu na Európsky súd pre ľudské práva proti vláde Slovenska za „neľudské a ponižujúce zaobchádzanie slovenskými vyšetrovacími orgánmi“, o ktorej sa ešte nerozhodlo.

8. (C) Kvasnica uviedol, že ho oslovil v júli 2008 Marián Kočner, podnikateľ, ktorý je všeobecne považovaný biznismena so stykmi s podsvetím a že je blízky generálnemu prokurátorovi Trnkovi. Kočner údajne povedal, že ak Malinová verejne prizná, že klamala, jej prípad bude zmetený zo stola. Kočner povedal Kvasnicovi, že minister Kaliňák a premiér Fico sú v pasci, pretože verejne oznámili, že útok na Malinovú sa nestal a že sa z tohto prípadu nemôžu vymaniť bez toho, aby Malinová priznala vinu. Kvasnica odmietol ponuku Kočnera, ktorého ponuka sa odvtedy zmenila na oficiálnu žiadosť generálnej prokuratúry, aby sa Malinová podrobila skúške na detektore lži.

9. (C) Prípad proti Malinovej je v súčasnosti spracúvaný radou Audítorského úradu Generálnej prokuratúry, a nie kriminálnym oddelením, kde Kvasnica tvrdil, že by to malo byť. Kvasnica to tvrdí preto, že generálny prokurátor Dobroslav Trnka pôsobil v systéme vojenskej spravodlivosti so svojím poverencom v oddelení pre audity a môže osobne zasiahnuť v prípade podľa vlastného uváženia so svojim lojálnym kolegom. Na inom stretnutí námestník prokuratúry generálneho prokurátora Jozef Čentéš povedal Pol / Econ Chief, že súčasná žiadosť generálneho prokurátora, aby sa Hedviga podrobila testu na detektore lži, bola “nezrozumiteľná”, lebo výsledok týchto testov nie je podľa slovenského práva prípustný dôkaz. Čentéš nám minulý rok na jeseň povedal, že vyšetrovanie v Malinovej prípade skončí najneskôr v januári 2008, pokrčil plecami a povedal, že už nebude robiť žiadne predpovede. (Poznámka: V júni kancelária generálneho prokurátora sľúbila, že vyšetrovanie skončí v auguste.) Na konci rozhovoru, keď sme opustili jeho kanceláriu, vysvetlil, že nemôže hovoriť otvorene, pretože si myslí, že jeho kancelária bola odpočúvaná na pokyn jeho šéfa, riaditeľa trestného odboru Tibora Šumichrasta.

Kvasnicove teórie o tom, prečo k tomuto útoku došlo
—————————————————————-

10. (S) Kvasnica nám povedal, že dospel k záveru, že útok bol premyslený a nie spontánny zločin z nenávisti. Povedal, že drzosť, s akou páchatelia ukázali svoju tvár, dokazuje, že veria, že nebudú čeliť trestu. Keďže veril, že útok bol premyslený, Kvasnica vytvoril svoje vlastné teórie o tom, kto ju zorganizoval a prečo. K útoku došlo necelé dva mesiace po tom, čo premiér Fico a jeho vláda nastúpili do úradu, 4. júla 2006. Kvasnica verí, že tento prípad zneužil Cibula alebo iné hanebné elementy a skutočnosť, že Fico verejne a predčasne hovoril, aby s ním manipuloval a posilnil maďarsko-slovenské napätie. To by mohlo byť prínosom pre extrémneho nacionalistu a člena koalície Jána Slotu, ktorý o maďarskej menšine na Slovensku často hovoril a má väzby s Igorom Cibulom. Slota verejne niekoľkokrát vyhlásil, že za incidentom stoja maďarské spravodajské služby, zatiaľ čo premiér Fico, naposledy v júni, uviedol, že tento prípad používa na podkopanie jeho vlády.

11. (S) Komentár. Ako už nejaký čas bolo jasné, slovenské úrady tento prípad od začiatku manipulovali. Zdiskreditovalo to pravdepodobne nevinnú študentku a ukázalo sa, že je to ľahko zneužiteľným podráždením v už beztak nedobrých maďarsko-slovenských vzťahoch. Hedviga Malinová sa ukázala byť silnou ženou, ktorá sa odhodlala očistiť svoje meno a zároveň pokračovať v normálnom živote, ako to len bude možné (teraz je podľa Dr. Hazta manželkou a má syna a emocionálne sa má lepšie). Roman Kvasnica je etický, skúsený právnik s dlhoročnou históriou boja proti zlým postavám v slovenskej politike a podnikaní. Ale aj keby útok nebol premyslený – ako tvrdí Kvasnica – napriek tomu poskytol Slotovi vietor na protimaďarský mlyn. Veľvyslanectvo v Bratislave bude prípad naďalej pozorne sledovať a bude sa snažiť o oficiálnu aktualizáciu aj od polície a prokurátorov. Ale bez ohľadu na to, kto bol za pôvodným incidentom, dobre zdokumentované omyly orgánov činných v trestnom konaní a údajná úloha vyšších úradníkov majú znepokojujúce dôsledky na nezávislosť prokurátorov. Koniec komentára. Obsitnik

Aj tento text môžete čítať vďaka odvahe Juliana Assangea, ktorý tieto depeše publikoval na WikiLeaks. Assange je za to, že povedal pravdu o zločinoch, korupcii, pokrytectve a porušovaní ľudských práv americkou vládou a armádou vo väzení v Británii. Hrozí mu vydanie do USA kde môže byť mučený a odsúdený na trest smrti. Podpíšte petíciu za jeho prepustenie: https://www.ludskeprava.sk/freeassange