Medzinárodná veľrybárska komisia

Predmet: medzinárodná veľrybárska komisia

1. Politický zástupca ambasády doručil demarš na odkazovaný telegram Henriete Baloghovej zo sekcie ochrany prírody a tvorby krajiny na ministerstve životného prostredia (MŽP). Baloghová nedávno prevzala portfólio a nemohla sa okamžite vyjadriť k možnosti členstva Slovenska v Medzinárodnej veľrybárskej komisii (International Whale Commission – IWC). Neskôr poznamenala, že dokumentácia k podpore členstva sa čoskoro dostane do schvaľovacieho procesu v rámci ministerstiev, obávala sa však, že vysoké ročné poplatky odradia vládu od schválenia. Slovenská republika v minulosti vyjadrila záujem o členstvo v IWC, od minulého roka však schvaľovací proces stál a žiadne nové vplyvy ho neposunuli ďalej. Kvôli tomuto odkladu je vysoko nepravdepodobné, že by sa Slovensko stalo členom ešte pred tohtoročným stretnutím v meste Sorrento.

2. Pracovník sekcie špecializované organizácie systému OSN na Ministerstve zahraničných vecí, ktorá taktiež ovplyvňuje medzinárodnú environmentálnu politiku, uviedol, že v druhom marcovom týždni sa pracovníci ministerstva stretnú s organizáciou Greenpeace. Minuloročný regionálny dosah organizácie Greenpeace bol v Strednej Európe veľmi efektívny a jej členovia sa často stretávali so zástupcami ministerstiev. Ich aktivity však pritiahli pozornosť členov IWC, ktorí hlasujú za návrat ku komerčnému lovu veľrýb. Vedúci pracovníci na MZVuviedli, že pracovníci japonskej ambasády minulý rok aktívne lobovali proti tomu, aby sa Slovensko pridalo do IWC.

THAYER

Aj tento text môžete čítať vďaka odvahe Juliana Assangea, ktorý tieto depeše publikoval na WikiLeaks. Assange je za to, že povedal pravdu o zločinoch, korupcii, pokrytectve a porušovaní ľudských práv americkou vládou a armádou vo väzení v Británii. Hrozí mu vydanie do USA kde môže byť mučený a odsúdený na trest smrti. Podpíšte petíciu za jeho prepustenie: https://www.ludskeprava.sk/freeassange